miercuri, octombrie 22, 2008

Activitate: SCOALA CU CLASELE I-VIII, PETROS-BARU-HUNEDOARA





COORDONATOR,
ANA TECAU



Alpii reprezinta un lant muntos din Europa, care se intinde din Austria si Slovenia pana in sud-estul Frantei, trecand prin nordul Italiei, Elvetia, Liechtenstein si sudul Germaniei. Alpii formeaza un arc de cerc in sudul Europei centrale, in lungime de aproximativ 1200 km si acopera o suprafata de cca 200.000 km². Cel mai inalt varf este Mont Blanc, situat la granita franco-italiana, cu o altitudine de 4810 m. In Alpi exista in total 128 varfuri cu inaltimi care depasesc 4000 m.
Alpii fac parte dintre lanţurile muntoase cu caracteristici alpine pronunţate, deoarece se ridică la înălţimi care depăşesc cu mult graniţele superioare ale pădurilor. În epoca glaciară au cunoscut perioade succesive de îngheţ. Glaciaţiile sunt responsabile pentru forma de astăzi a Alpilor, cu piscuri abrupte, cu depresiuni adânci, cu văi prelungi şi cu lacuri.

Lanţul principal al Alpilor este alcătuit din numeroase alte lanţuri muntoase, cu vârfuri mai puţin ascuţite către est, caracterizându-se prin văi largi şi prelungi.
Lacul Constanţa (germană: Bodensee sau Lacul Konstanz este un lac pe Rin între Germania, Elvetia, şi Austria. El este situat aproximativ la 47°39′0″N 9°19′0″E / 47.65, 9.31667 în apropiere de coltul celor trei frontiere...


Lacul Constanţa ocupă o imensă vale glaciară, care a luat naştere într-o depresiune tectonică. Demnă de atenţie este forma pe care o ia lacul în partea de nord-vest, unde s-au format două braţe despărţite de colina Boden.
Lacul Léman: Lac de origine glaciara. I se poate spune "Marea din Alpi". Lung de aproape 73 de kilometri si lat de aproape 14, este al doilea lac al Europei, dupa Balaton, si cel mai mare dintre lacurile alpine. Capatul vestic se afla la Geneva, cel mai cosmopolit dintre orasele elvetiene, locul de unde Rhonul iese din lac si porneste cu o viteza ametitoare spre Burgundia si apoi spre Mediterana. Capatul de est se afla la Montreux, cu festivalurile si cu nu mai putin celebrul sau cazinou. Intre acestea, pe malul nordic elvetian si pe cel sudic francez se aliniaza orase si sate pline de farmec, castele si plaje.

Munţii Alpi se împart în Alpii Occidentali şi Alpii Orientali. Împărţirea se face pe linia dintre Lacul Constanta şi Lacul Como, de-a lungul Rinului. Alpii Occidentali se află în Italia, Franta şi Elvetia, iar cei Orientali în Austria, Germania, Italia, Liechtenstein, Slovenia şi Elvetia. Cel mai înalt vârf din Alpii Occidentali este Mont Blanc (4810 m). În Alpii Orientali, cel mai înalt vârf este Muntele Bernina (4052 m).

Alpii Graici sunt un lanţ muntos din componenţa Alpilor Occidentali, situat la graniţa dintre Franţa şi Italia. Trecătoarea Micul St. Bernard şi valea râului
Dora Baltea îi separă de Alpii Pennini, trecătoarea Mont Cenis de Alpii Cotici.Alpii Graici sunt împărţiţi în trei grupe: Centrali de Vest sau Francezi şi de Est sau Italieni; în lista de mai jos. În Alpii Graici de Vest se află Parcul Naţional Vanoise, iar în cei de Est, Parcul Naţional Gran Paradiso. Partea franceză a Alpilor Graici este străbătută de râul Isère prin valea Tarentaise şi afluentul său Arc prin valea Maurienne. Partea italiană este străbătută de râurile Dora Baltea, Orco şi Stura di Lanzo, afluenţi ai Pad-ului.
Cele mai importante varfuri din Alpii Graici sunt: Ciarforon, Levanna, Gran Paradiso (4061), Grivala.
Varfu Levanna Varful Ciarforon
ALPII GRAICI: Parcul National Gran-Paradiso
Parcul Naţional Gran-Paradiso este situat în Italia, în Valea Aosta şi Piemont. El este întemeiat în anul 1922 fiind primul parc naţional din Italia. Parcul are suprafaţa de 70.318 ha. care este în cea mai mare parte compusă dintr-un relief muntos. La vest este mărginit pe distanţă de 14 km de graniţa cu Franta ( Parcul National Vanoise). Iniţial regiunea parcului a fost folosită ca teritoriu de vânătoare regală, populaţia de capra neagră era complet exterminată, fiind necesară repopularea regiunii.
Alpii Pennini sunt un lanţ muntos din Alpii Occidentali. Sunt localizaţi la graniţa dintre Franţa, Elveţia şi Italia.

Sunt separaţi de Alpii Graici prin trecătoarea Little St. Bernard şi valea râului Dora Baltea; în sud prin trecătorea Simplon de Alpii Lepontini; Valea Ronului îi separă de Alpii Bernezi iar trecătoarea Coux şi Valea Arly de Prealpii Francezi.
În Alpii Pennini se află cele mai înalte vârfuri din Alpi, inclusiv Mont Blanc.
Versanţii francezi ai Alpilor Pennini sunt străbătuţi de râul Isère şi râul Arve. Pe partea italiană curg afluenţii Pad-ului iar pe cea elveţiană Ron-ul.
Alpii Pennini sunt străbătuţi de două artere importante de transport rutier: prin tunelul Mont Blanc, de la Chamonix şi prin tunelul Grand St. Bernard.
Clima este rece cu vegetaţie alpină peste 2000 de metri. Temperatura medie anuală a acestei regiuni este apropiată celei din Insulele Britanice, dar condiţiile climatice sunt în mare măsură diferite. Aici, zăpada persistă mai multe luni, iar primăvara şi vara sunt considerabil mai reci.

Limita la care se întâlnesc pădurile de foioase este de aproximativ 1200 m pe versanţii nordici ai Alpilor, iar pe cei sudici ea atinge deseori 1500 şi chiar 1700 m. În principal, pădurile de foioase sunt formate din stejar, fag, frasin şi sicomor, care nu se întâlnesc neapărat împreună şi nici la aceleaşi înălţimi. Intervenţia omului a făcut ca în multe zone, acestea aproape să dispară. Cu excepţia pădurilor de fag din Alpii Austriei, sunt greu de găsit în rest alte păduri întinse de foioase. În multe zone, unde existau înainte asemenea păduri, ele au fost înlocuite cu pinul scoţian şi molidul norvegian, care suferă mai puţin din cauza caprelor, cel mai mare inamic al pădurilor de foioase.
Maretii Alpi mai adapostesc numai 38 de ursi bruni.

Desi ursul brun este o specie protejata in Uniunea Europeana, animalul este amenintat in continuare din cauza distrugerii habitatului sau natural si transformarea acestuia in zone de interes economic.

TRADITII
In Alpi traditia pare desprinsa din poveste, iar iarna are un farmec cu totul special. Pe 5 decembrie, in Ajunul sarbatorii de Sf. Nicolae, in satucul Kussnacht de pe malul Lacului Lucerne are loc o parada a barbatilor, care poarta in jur de 200 de mitre papale enorme, transparente si stralucitoare. Podoabele purtate pe cap pot avea pana la 2 m. Inaltime, si sunt foarte artistic lucrate, avand o lumanare aprinsa in interior. Barbatii poarta niste robe albe si tin clopotei in mana, pasind cu grija pe strazile satucului.
SCHIMBARILE DE MEDIU IN ALPI
Marea problema a Alpilor este numarul mare de tunele care in primul rand au fost sapate in munte distrugand o data mediu si apoi prin traficul adus in zona respectiva.

Imputinarea speciilor de plante sau de animalele puse in pericol datorita vanatorii (ibexul alpin si lynxul).
Sporturile de iarna reprezinta o potentiala serioasa amenintare pentru conservarea habitatelor si vegetatie salbatice.
Aproximativ 10% din teritoriul alpin este inclus in arii protejate, dar oamenii au accesul interzis in mai putin de 1%.
Cresterea numarului partiilor neoficiale, de bungee jumping si alte sporturi extreme ar putea duce la transformarea Alpilor intr-un mare teren joaca.
In ultima decada au fost infiintate 11 parcuri nationale, 38 de parcuri regionale, 17 rezervatii ale biosferei si 122 de zone mari de conservare.

Niciun comentariu: